Orgel

In 2001 is het orgel in de Koepelkerk op initiatief van de Stichting Koepelkerk Hoorn gerestaureerd door de firma Flentrop uit Zaandam. Het orgel is regelmatig te horen tijdens kerkdiensten en concerten.

Het instrument is in 1883 gebouwd door Michael Maarschalkerweerd, de man die ook het beroemde orgel van het Concertgebouw in Amsterdam bouwde.

Bij de bouw heeft hij ook ouder pijpwerk gebruikt. Dit pijpwerk is waarschijnlijk afkomstig uit het oude orgel van de voormalige RK-kerk aan het Achterom. Mede daardoor heeft het orgel een ‘klassieke’ klank gekregen.

Het instrument is geschikt voor het vertolken van romantische orgelwerken van bijvoorbeeld Hendrik Andriessen of Max Reger. Daarnaast klinken ook composities van bijvoorbeeld Mendelssohn en Brahms bijzonder goed op dit orgel. De kas werd ontworpen door de architect van de kerk, A.C. Bleys en is gebouwd door de Gebr. Endlich uit Emmerik.

Bijzonder is dat het een van de eerste orgels in Nederland is waarbij een ‘open front’ opstelling is toegepast. Dat betekent dat er geen afsluiting is boven de frontpijpen waardoor het glas-in-lood venster achter het orgel goed zichtbaar is.

In de jaren dertig van de vorige eeuw werd het instrument ook al geheel gerestaureerd. De oude speeltafel werd vervangen door twee nieuwe, waarmee de organist door middel van een elektrisch-pneumatisch systeem het orgel op een afstand kon bespelen. Eén speeltafel stond op de koorgalerij aan de zuidzijde, de andere beneden in het zuidtransept tussen biechtstoel en huidige doopvont. Eveneens werden enkele registers zoals de Prestant 16’ en de Euphon 8′ vervangen door registers die toen in de mode waren zoals een Kwint, Terts en Echo-trompet.

Bij de restauratie in 2001 werd de dispositie teruggebracht naar de oorspronkelijke situatie. Ook het speel- en registermechaniek kreeg de oorspronkelijke mechanische staat terug. Alleen de Echo-trompet uit 1930 werd gehandhaafd.

Voor meer informatie, of als u het orgel wil bespelen, kunt u contact opnemen met de organist van de kerk, Mark Heerink, T: 06-23400843, E:  m.heerink@planet.nl of W: www.markheerink.nl

Meer over de orgelconcerten in de Koepelkerk kunt u vinden op:

www.orgelconcerten-hoorn.nl

Relevante links binnen de site: Dispositie